Hoe verzorg je pruimenbomen

Een beschutte omgeving is voor pruimenbomen het beste: de meeste fruitbomen groeien dan beter. Kies bij voorkeur een locatie uit de koude wind die de bloei en dus vruchtvorming kan beïnvloeden. In het geval van fruitbomen is één van de sleutels tot succes de keuze van onderstam. Deze moet perfect geschikt zijn voor de gewenste grootte (laag, gemiddeld, lang). Aarzel niet om advies te vragen aan je kweker op basis van je situatie en behoeften.

pruimenbomen

De verschillende periodes

Januari-februari: in deze maanden snoei je pruimenbomen. Snij beschadigde takken die elkaar kruisen af om een harmonieuze vorm te behouden.
Maart-april: In deze maanden staan de pruimenbomen in bloei. Geniet van de prachtige kleuren. Pas op voor vorst: de pruimenboom kan daar slecht tegen.
Juli-augustus: Oogst je pruimen als ze groot genoeg zijn. Met een lichte druk kun je controleren of ze rijp zijn.
Vanaf november: verwijder alle verdroogde pruimen van de boom.

Het snoeien van de boom

In de winter moeten de bomen worden gesnoeid om ze te ontdoen van dode, zieke of slecht geplaatste takken. Jonge bomen moeten worden gesnoeid om de ontwikkeling van takken te bevorderen. Als grote, abnormaal sterke takken verticaal uit het midden van de boom komen, verwijder ze dan.