Het verschil tussen de gloeilamp en LED lamp

Je hebt vast wel eens van de termen “gloeilamp” en “LED lamp” gehoord anders was je natuurlijk ook niet op onze blog terecht gekomen. Maar dat terzijde. Je kan veel verschillende soorten lampen, fittingen en merken kiezen tegenwoordig maar de keuze begint vaak toch echt bij het soort lamp dat je wilt kiezen. En dan speelt de vraag kies ik voor een gloeilamp of een LED lamp. Want ze hebben allebei voor- en nadelen. We vertellen je graag wat het verschil is.

De gloeilamp

De gloeilamp produceert licht door middel van het verwarmen van de gloeidraad binnen in de lamp. Zodra je de lamp aansluit op een spanningsbron zal de gloeidraad zo heet worden dat het licht gaat geven. Daar is dus de daadwerkelijke werking van de gloeilamp. De gloeilamp kent wel wat voordelen die we graag benoemen. Gloeilampen kosten niet zo veel, denk maar aan een Euro per lamp. Daarnaast staat de lamp garant voor levendige kleuren. De gloeilamp kent ook een aantal nadelen zoals, de slechtste energie-efficiëntie van alle verlichtingssoorten. Zo’n 90% van de energie wordt besteedt aan het opwekken van de warmte en niet van het licht. Daarnaast is de levensduur van de lamp slechts 1000 uur waardoor je ze vrij snel moet vervangen.

De LED lamp

LED lampen staat voor Light Emitting Diode. Een Diode is een elektrisch component met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Doordat de elektroden constant bewegen in het halfgeleidermateriaal ontstaat er dus licht. Het grote verschil met de gloeilamp is dat de energie-efficiëntie vele malen beter is (tot wel 90%). Daarnaast kan de lamp 35.000 tot 50.000 branduren mee en is dus ook in die zin veel efficiënter. LED lampen zijn wel wat duurder maar ook deze prijs is gedaald de laatste jaren. Hierdoor is de LED lamp in principe veel interessanter.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Wonen